Η ψυχοθεραπεία αμφισβητείται αρκετά ως διαδικασία, λόγω διάφορων κοινωνικών προκαταλήψεων.

Από την άλλη, διάφορες προσωπικές ανησυχίες σχετικά με την ψυχοθεραπεία, συχνά εμποδίζουν τους ανθρώπους από το να απευθυνθούν σε κάποιον ειδικό. Ορισμένες από τις πλέον συνηθισμένες απορίες σχετικά με την ψυχοθεραπεία είναι το κατά πόσο η συμβολή του ψυχοθεραπευτή είναι ισχυρότερη από εκείνη των φίλων μας, καθώς και το σε ποιο βαθμό μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας μόνοι μας, χωρίς τη βοήθεια ειδικού.

Πέραν των προκαταλήψεων και των βαθύτερων προσωπικών αιτιών που συχνά εμποδίζουν κάποιον από το να παρακολουθήσει συνεδρίες ατομικής ή ομαδικής ψυχοθεραπείας, ωστόσο, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δε διστάζουν να ξεκινήσουν αυτό το ταξίδι αυτογνωσίας, ανασυγκρότησης και αυτοβελτίωσης, με τα αμέτρητα οφέλη. Γιατί, λοιπόν, οι άνθρωποι αξίζει να στραφούν στην ψυχοθεραπεία;

Για ποιους λόγους οι άνθρωποι ξεκινούν ψυχοθεραπεία;

Όσους λόγους και να παραθέσουμε, πάντα κάποιοι θα μένουν εκτός της «λίστας» μιας και η ανθρώπινη φύση είναι απείρως περίπλοκη. Οι λόγοι που μπορεί να παρακινήσουν κάποιον να αναζητήσει ψυχοθεραπεία ποικίλουν και είναι βαθιά προσωπικοί. Μπορεί να αφορούν μια περιήγηση στον εσωτερικό κόσμο για να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους ή δυσκολίες πιο έντονες που προκαλούν ψυχικό πόνο και κάνουν την καθημερινότητα βασανιστική.

Ποιοι είναι κάποιοι από τους συνήθεις λόγους για τους οποίους αναζητά κάποιος βοήθεια μέσω της ατομικής ή ομαδικής ψυχοθεραπείας; Ας δούμε ορισμένους:

• Γιατί η καθημερινότητά του φαντάζει δυσβάσταχτη, σε βαθμό που μειώνεται η λειτουργικότητά του, ενώ επηρεάζονται τα συναισθήματά του, η συμπεριφορά του και οι σχέσεις του με τον κοινωνικό του περίγυρο.
• Γιατί υπάρχει ένα γεγονός που τον πιέζει ψυχολογικά, όπως η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου ή η απώλεια της εργασίας.
• Γιατί ένα τραυματικό γεγονός στο ιστορικό του επηρεάζει τη μετέπειτα ζωή του.
• Γιατί αντιμετωπίζει δυσκολίες στις σχέσεις του με τους γονείς, τον/την σύντροφο, τα παιδιά, τους φίλους ή τους συνεργάτες.
• Γιατί θέλει να αλλάξει ορισμένα δυσλειτουργικά μοτίβα ως προς τις σκέψεις, τις συμπεριφορές και τα συναισθήματα, τα οποία τον εμποδίζουν να αναπτύξει υγιείς σχέσεις ή να πετύχει τους στόχους του.
• Γιατί δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί ένα διαγνωσμένο πρόβλημα σωματικής ή ψυχικής υγείας.
• Γιατί θέλει να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του.