Η βιασύνη για την επίτευξη αποτελέσματος στην ψυχοθεραπεία είναι μια κοινή πρόκληση, καθώς πολλοί άνθρωποι θέλουν άμεσα να δουν βελτίωση στην ψυχολογική τους κατάσταση. Η θεραπευτική πρόοδος, όπως λέγεται, είναι αχανές και περίπλοκο θέμα, εξαιτίας της πολύπλοκης φύσης της αναλυτικής κατάστασης.
Είναι συνήθως μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο και υπομονή, καθώς εσωτερικά υπάρχουν κάποιες δυναμικές που επηρεάζουν. Αρχικά, η θεραπευτική πρόοδος έχει γεωμετρική και όχι ευθεία πορεία: πάει κανείς ένα βήμα πίσω πριν κάνει δύο βήματα μπροστά. Επίσης, γίνεται εμφανής εκ των υστέρων, σαν να μαζεύεται υλικό και μετά να εκδηλώνεται. Ξαφνικά κάτι αλλάζει απρόοπτα και μπορεί να παραπλανηθεί κανείς νομίζοντας ότι δεν κάνει τίποτα. Υπάρχουν οι αντιστάσεις και οι άμυνες, που είναι ψυχικά ενεργήματα και αδυνατούμε να αφομοιώσουμε αμέσως τα νέα δεδομένα που φέρνει μια θεραπεία. Έτσι, η αλλαγή και η προσωπική ανάπτυξη δεν είναι πάντα άμεσα ορατές.
Υπάρχουν μερικά βασικά σημεία που βοηθούν στην κατανόηση του γιατί η βιασύνη για τα αποτελέσματα που κάποιος επιζητεί να έχει, μπορεί να είναι επιζήμια:
Η βιασύνη μπορεί να εμποδίσει την αντιμετώπιση βαθύτερων θεμάτων, παραμένοντας σε επιφανειακές λύσεις. Επιπλέον, απαιτείται χρόνος για να μπορέσει το άτομο να αναγνωρίσει πρότυπα σκέψης, συναισθημάτων και συμπεριφοράς που ίσως είναι χρόνια ή μη συνειδητά.
Η θεραπευτική σχέση μεταξύ θεραπευόμενου και θεραπευτή χρειάζεται χρόνο για να οικοδομηθεί. Αυτή η σχέση είναι κρίσιμη για την πρόοδο στη θεραπεία, και η βιασύνη μπορεί να περιορίσει την ανάπτυξη εμπιστοσύνης και ανοιχτότητας.
Πρέπει να θυμόμαστε πως κάθε άτομο έχει τον δικό του ρυθμό αλλαγής. Η πίεση για γρήγορα αποτελέσματα μπορεί να δημιουργήσει απογοήτευση, άγχος και εντέλει να μειώσει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.
Οι πραγματικές αλλαγές στην ψυχολογική υγεία συχνά έρχονται σταδιακά και βασίζονται σε βαθιά επεξεργασία συναισθημάτων, σκέψεων και συμπεριφορών. Η προσπάθεια για άμεσο αποτέλεσμα μπορεί να οδηγήσει σε προσωρινές βελτιώσεις χωρίς μακροπρόθεσμα οφέλη.
Η αναλυτική κατάσταση είναι πολύπλοκη. Για να είναι βοηθητικό το θεραπευτικό πλαίσιο, χρειάζεται σταθερότητα, συνέχεια και δέσμευση και από τις δύο πλευρές. Να είμαστε παρόντες και να μη μας απασχολεί τόσο επίμονα το πόσο προοδεύουμε θεραπευτικά κάθε φορά. Κάθε συνεδρία είναι θρεπτικά συστατικά.